IDC 1087

ניסור יהלומים

פעולת הניסור Sawing היא אחת הפעולות בשלבי הליטוש של היהלום. זו פעולת הפרדת גביש היהלום לשני חלקים. לעתים קרובות יש להפריד את גביש היהלום לשני חלקים ואף יותר.
נקודת המוצא של ההפרדה היא המחשבה על ניצול מרבי של יהלום הגלם בהתייחס ליהלום המלוטש הגמור. המרכיבים בקבלת ההחלטה הם הצורה החיצונית של הגביש ואפשרויות ההפרדה על פי כמות הפגמים הפנימיים והערך הכספי של החלקים שיתקבלו לאחר ההפרדה.

שתי השיטות היותר מקובלות להפרדת גביש היהלום הן – ביקוע וניסור. מיקום הניסור נקבע בידי המנקד תוך התחשבות בכיוונים מסוימים, המתאימים לניסור.

כיוונים אלה בסריג הגביש מכונים מישורי 100 ו-110, והם גם כיווני הליטוש האפשריים ביהלום. מישורים הם כיווני סריג גביש היהלום. הגביש עשוי שכבות אטומי פחמן הקשורים ביניהם ומתפתחים בצורת סריג, רשת שתי וערב. כיווני הצמיחה של הסריג קובעים את חוזקם של הקשרים בין אטומי החומר ולפיכך את היכולת או חוסר היכולת להפריד ביניהם – לבקעם, לחתוך אותם – לנסרם, או אף לחרוץ אותם ולהתחכך בהם – ללטשם

הניסור נעשה כאשר דסקית ברונזה דקה, שעל שפתה מרוחה אבקת יהלום, מסתובבת במהירות גבוהה וחודרת לגביש היהלום היורד אליה באמצעות זרוע מיוחדת במכונת הניסור. כיום פותח תהליך ניסור חדשני באמצעות קרני לייזר, אשר הנו מהיר יותר ומאפשר להתגבר בקלות על יהלום קשים ובעייתיים.
באדיבות: שלום ליסיצקי, מחבר הספר יהלומית מדוברת

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן