יהלום הקולינן (Cullinan) הוא יהלום הגלם הגדול ביותר שנתגלה אי פעם בעולם. משקלו 3,106 קרט, שווה ערך ל-621 גרם.
גילוי היהלום ומקור שמו
ב-26 בינואר 1905, במהלך ביקורת שגרתית שערך המפקח, קפטן פרידריך וולס, במכרה פרמייר שבדרום אפריקה, הוא הבחין בגוש נוצץ נעוץ בדופן המכרה, וגודלו כגודל אגרוף אדם. אחד מצדדיו של הגוש היה משטח מבוקע חלק ונוצץ, שלימד כי הוא חלק מיהלום גדול יותר.
שאר החלקים לא נמצאו. היהלום נקרא על שמו של מנהל המכרה, סיר תומאס קולינן. ממשלת דרום אפריקה החליטה לרכוש יהלום יקר ערך זה ולהעניקו כשי למלך אנגליה, אדוארד השביעי, ביום הולדתו, כסמל לנאמנות מושבת דרום אפריקה לאימפריה הבריטית. ב־1907, בעזרתו של לורד סלבורן, הוגש לבסוף השי למלך אנגליה.

ליטוש היהלום
מומחים רבים דנו כיצד ללטוש יהלום גדול מימדים זה. לבסוף החליטו, כי בשל צורתו המיוחדת יש לבוקעו למספר יהלומים, אשר יהיו חלק מאוצר בית המלוכה הבריטי. את מלאכת הביקוע הפקידו בידי משפחת אשר ־ החברה הידועה של לוטשי וסוחרי יהלומים מהולנד. לצורכי העבודה נבנו כלים מיוחדים, שהתאימו לגודלו העצום של היהלום.
היהלום נבקע לשלושה חלקים גדולים, תשעה חלקים קטנים יותר ותשעים ושניים יהלומים קטנים. מלאכת הליטוש ארכה כשנה, ובסיומה נתקבלו שני היהלומים המלוטשים הגדולים ביותר בעולם באותה העת, אשר כונו בשם 'כוכבי אפריקה'.

הכוכב הגדול מאפריקה בסיום הליטוש שקל היהלום 530.2 קרט והיה היהלום המלוטש הגדול ביותר בעולם לתקופתו. הוא לוטש לצורת טיפה, ושובץ בראש שרביט המלוכה הבריטי. כיום הוא מוצג במגדל לונדון, (Tower of London) באוסף תכשיטי המלוכה.
הכוכב הקטן מאפריקה בסיום הליטוש שקל היהלום 317.4 קרט. היהלום לוטש בצורה מיוחדת, כמעין כרית, והוא משובץ בכתר המלכה האם, אליזבת.
קולינן מס' 3 – בסיום הליטוש שקל יהלום זה 'רק' 92 קרט , והוא לוטש בצורת טיפה ומשובץ בכתר המלכה, בסמוך ליהלום ה'קוהינור' המפורסם.
שמו של מכרה פרמייר הוסב לשמו של היהלום והוא נקרא כיום מכרה קולינן, בדרום אפריקה.
באדיבות: שלום ליסיצקי, מחבר הספר "יהלומית מדוברת"