ליטוש יהלומים וירטואלי

ליטוש יהלומים וירטואלי

שיטות התכנון המסורתיות לעיבוד יהלומים הן בנות מאות שנים. הן מסתמכות על ניסיון קודם והכרת זווית הליטוש האופטימלית בכל מודל ומודל. עם השנים והתקדמות המחשוב ושיטות הדמיה בתלת -ממד, היה זה עניין של זמן עד שתעשיית היהלומים תאמץ את שיטות התכנון החדשניות.

 

כיום, נהוג לעיתים קרובות להעריך ולתכנן יהלומי גלם או יהלומים מלוטשים בעזרת תוכנות אופטימיזציה אוטומטיות. ליטוש וירטואלי לוקח צעד קדימה את תכנון העיבוד של היהלומים, על מנת להפיק את המיטב מכל יהלום. יוסי אטואר, לוטש מומחה שפיתח מערכת ליטוש וירטואלי ליהלומים לבנים וצבעוניים, מסביר איך בדיוק זה עובד.

 

מהו ליטוש וירטואלי

ליטוש וירטואלי מתבצע בתוכנות תלת-ממד ממחושבות, שהותאמו לתעשיית היהלומים. מערכות אלו פותחו לייצור יהלומים בליטושים שונים, המחשב את כל הפרמטרים, על בסיס עקרונות מדעיים מוכחים.

 

העיקרון הראשוני שהנחה את הפיתוח, אי שם במחצית השנייה של שנות התשעים, הוא שכל מה שמתבצע על אופן הליטוש, יכול להתבצע גם במחשב, כאשר התכנון הממוחשב יבוצע לאחר מכן באמצעות אופן הליטוש. למעשה, ההתאמה בין תוצאות הליטוש הווירטואלי לליטוש המעשי כה גבוהה, כך שכל מה שנדרש הוא לעקוב אחר תכנית העבודה – בדיוק כמו בכל תעשיית עיבוד וייצור מתקדמת אחרת.

 

לצד תכנון הייצור של מודלים מוכרים, או תכנון של מודלים קונבנציונליים חדשים, המערכת מאפשרת גם לתכנן מודלים חדשים, שאין להם עדיין כלים ייעודיים. לשם כך, היא יודעת לחשב את מעבר האור במודל, לרבות השתברות, השתקפות, התפצלות האור ועוד. סך התוצאות מדמות את השפעת התופעות על מראה האבן, לרבות צבעה. יתרון חשוב נוסף של ליטוש וירטואלי הוא שהשירות ניתן אונליין, ואין צורך לנייד את היהלומים.

 

ליטוש יהלומים וירטואלי יוסי אטואר
ליטוש יהלומים וירטואלי
צילום: יוסי אטואר

תכנון יהלומים בצבעי פנסי

המערכת מאפשרת לתכנן גם יהלומי גלם ויהלומים מלוטשים בצבעי פנסי. כמו בליטוש רגיל, תכנון וירטואלי של יהלומים בצבעי פנסי הוא משימה מורכבת יותר. אך יש למערכת יתרון ברור: היא מאפשרת לנסות וירטואלית אפשרויות שונות, בלי לגעת ביהלום ולאבד חומר גלם יקר.

 

היהלום בהרכבו הטהור הינו מינרל חסר צבע. צבעי פנסי נוצרים כידוע בשל חומרים שנכלאו ביהלום בזמן היווצרותו, כמו חנקן שגורם לצבע צהוב, או בורון לצבע כחול. עיוותים בשריג הכימי, לעומת זאת, גורמים לאובדן אורכי גל מסוימים, כמו באבנים ורודות. תכנון יהלומים בצבעי פנסי שמקורם מעיוותים בשריג הוא משימה קשה יותר מתכנון יהלומים שמקור הצבע שלהם הוא חומר כלוא. בעלי ניסיון בייצור אבנים ורודות מכירים היטב את התנודתיות של דרגת הצבע במהלך תהליך הליטוש, ואת הקושי להעריך מראש את התוצאה – הן בשיטות מסורתיות והן בשיטות מתקדמות במעבדה. זהו מקור האמרה המוכרת, לפיה "אין חכמים בצבע". היא אמנם נכונה במידת מה, אך תכנון וירטואלי מאפשר לצמצם סיכונים ולשפר משמעותית את סיכויי הצלחת הליטוש בהשוואה לשיטות מסורתיות.

 

בתכנון יהלומים וירטואלי, כל שנדרש לשם התחלת התהליך הוא לשלוח במייל סריקה של האבן הנדונה, צילום ממספר היטלים, מדידה בספקטרומטר (אם יש), תיאור המודל המבוקש, דרגת ניקיון ופרטים נוספים. לאחר כיול המערכת על סמך הנתונים ששלח הלקוח, מתחיל תהליך הליטוש הממוחשב. ליטוש וירטואלי מאפשר לשלוט בארכיטקטורה של המודל ולהתאימו לגלם הקיים. בליטוש וירטואלי ניתן להתנסות בשילובים שונים של פאות לליטוש, על מנת להשיג את מירב הערך המוסף. בסוף התהליך מייבאים את המודל אל מערכת קבלת ההחלטות, לצורך סימון בלייזר. תהליך בניית מודל תואם גלם הינו תהליך ארוך ומורכב, ואינו דומה כמעט בכלום לניקוד אוטומטי במערכת קבלת החלטות .

 

יהלום ורוד אמרלד
יהלום ורוד אמרלד יוסי אטואר
צילום: יוסי אטואר

חשיבות צילום היהלום לתהליך

על מנת לאפשר מדידה מדויקת של הצבע באבן, נדרש אור לבן בהתאם לסטנדרט הנהוג בתעשייה – מנורת פלורסנט D65, המפיצה אור שמוגדר כקרוב לאור יום. מאחר שהאור החוזר לעין הינו סך האור שנכנס פחות קווי הבליעה, סביבת הצילום של האבן צריכה להיות לבנה. חשוב להקפיד על כך, כדי למנוע כל השפעה של צבע חיצוני על התוצאה הנמדדת. עדיף לשמור את התמונה בפורמט RAW ששומר את כל תפוקת החיישן, אך לא חובה. חשוב גם להקפיד שלא יהיה יותר מדי אור, שעלול ליצור אזורים שרופים בתמונה.

 

יתרונות הליטוש הווירטואלי

כל מערכות התכנון כיום עובדות על פי העיקרון שבו המודל התלת-ממדי של המלוטש נקבע מראש. על אותו מודל מבוצעים כל החישובים ביחס למודל הסריקה של הגלם. שיטה זו מדויקת ויעילה מאוד ככל שהמשתמש הופך למיומן.

 

ליטוש וירטואלי מאפשר לבנות את מודל המלוטש בדיוק כמו בשיטה הקלאסית, רק שכל התהליך מתבצע במחשב. היתרון הבולט של ליטוש ממוחשב הוא היכולת לשלוט בארכיטקטורה של המודל, ולהוסיף ו/או להסיר פאות לפי הנדרש. בתכנון מודל לגלם ספציפי, זו בעצם תפירה אישית של ליטוש, ההופכת ליותר ויותר כדאית, ככל שהאבנים יקרות יותר. "כל כלי הליטוש הווירטואלי שבהם משתמש נבחרו מתוך שורה ארוכה של תוכנות, שנבחנו פעם אחר פעם מול אבנים שלטשתי בעצמי. כשמדובר ביהלומים בכלל ואבני פנסי בפרט, רק ליטוש וירטואלי מאפשר תכנון מוקדם ומושכל של האבן, עם חופש יצירה והתנסות", מסכם אטואר.

 

מאת איריס הורטמן

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן