יהלום לפני מילוי גלצים

פגמים פנימיים ביהלום

גביש היהלום הנוצר בתהליכים של לחץ וטמפרטורה גבוהים. במהלך ההתגבשות נוצרים בגביש פגמים פנימיים האופייניים ליהלום. בענף היהלומים לפגמים אלה יש כינויים קבועים כמו נקודת פחם, נוצה, נאט, נקודת ראש סיכה וענן.

 

 

נקודת פחם
מונח כללי, המשמש לתיאור פגמים ביהלום שצבעם שחור. לעתים הנקודות השחורות הן חלקיקי גרפיט, ולעתים הן חלקיקי מינרל כהה אחר. כאשר נקודות הפחם גדולות ובולטות, הן גורמות לירידה ניכרת בערכו של היהלום. יש המשתדלים להוציא את הכתמים השחורים באמצעות קידוח בלייזר. הרתחה עמוקה בחומצה מנקה את שרידי הגרפיט והמינרלים, ובמקום הכתמים השחורים מתקבלים כתמים לבנים, המשפרים את מראה היהלום. קניית יהלומים קדוחים אינה מקובלת ברוב חברות היהלומים ויש לדווח כי היהלום עבר טיפול.

 

 

נוצה
כינוי לשבר פנימי, סדק, בקע ביהלום, הנראה מהצד כנוצה. הנוצה נראית לעין הבוחן בגוון לבן, ויש המכנים אותה ואת הבקעים האחרים בשם גלץ.

 

 

נאט
גביש יהלום פנימי שצמח בתוך היהלום העיקרי והגיע אל פני שטח היהלום. לעתים הוא מופיע כקו תפר המפלג את היהלום לשני יהלומים דבוקים זה לזה. עקב השוני במבנה הצמיחה של שני היהלומים השזורים זה בזה, שונים כיווני הליטוש שלהם וקו התפר ביניהם קשה מאוד לליטוש. על כן, מותיר התהליך משטחים לא חלקים הפוגמים ביופיו של היהלום.
משתמשים במושג נאט/נאטס גם כשם כולל ליהלומים מלוטשים פגומים בחלקם שיופיים פחות, ולפיכך מחיריהם זולים יותר. באנגלית: Naat הולנדית: Naad

 

 

נקודת ראש סיכה
פגם פנימי ביהלום. נקודות ראש סיכה דומות לנקודות הפחם בדרך היווצרותן – כליאת מינרל או גוף זר בתוך סריג היהלום. אולם, נקודות ראש הסיכה זעירות ביותר, וגורמות לירידה קטנה בערכו של היהלום. בדרך כלל, נקודת ראש הסיכה נראית כנקודה לבנבנה זעירה. על פי רוב זו נקודה בודדת ולעתים – קבוצה או טור של נקודות זעירות.

 

 

ענן (Cloud)
המילה משמשת בשפת היהלומנים ככינוי לאחד הפגמים הפנימיים המופיעים לעתים ביהלום. קבוצת פגמים זו מופיעה לעתים בגוון לבן חלבי ויוצרת מעין מסך ערפל קטן בתוך היהלום, הדומה במראהו לענן קל בשמיים. הענן פוגם בשקיפות ובצלילות האזור בו הוא מצוי, ובכך פוגע בניקיונו של היהלום ומביא להפחתה מסוימת בערכו. כאשר הענן גדול במיוחד, או כאשר מופיעים ביהלום אחת מספר עננים, הפגיעה בצלילות הולכת וגדלה, ובהתאם גם ההפחתה

 

בערך הכספי של היהלום. ענן יכול להיות:

 

– קבוצה של גבישים זעירים שנתגבשו בסדר שונה מהמבנה הקריסטלוגרפי של היהלום בו הם מצויים.

– קבוצה של זיהומים מינראליים זעירים ביותר הלכודים באחד מאזורי היהלום.

– אוסף של חללים מיקרוסקופיים שנוצרו עקב תהליך בלתי סדיר בהתגבשות סריג היהלום במעבה האדמה.

 

 

 

באדיבות: שלום ליסיצקי, מחבר הספר יהלומית מדוברת

כתבות נוספות בנושא

דילוג לתוכן